PONS

Ovo je i moj grad

Niš – Medijana

O INICIJATIVI

Mobilnom aplikacijom do bezbednog učešća osoba sa invaliditetom u saobraćaju. Zahvaljujući niškom udruženju PONS, koje je iniciralo kreiranje aplikacije, svi građani sada mogu da prijave da li je, na primer, neko nepravilno zauzeo parking rezervisan za OSI, ili je vozač gradskog prevoza zaboravio da spusti rampu, ili se pak na putu isprečilo nešto zbog čega je osobama sa invaliditetom otežano kretanje.

Aplikacija je do sada preuzeta više od 100 puta, a radna grupa, koju čine predstavnici gradskih institucija nadležnih za saobraćaj i održavanje, uspešno je rešila više prijavljenih problema. PONS nije stao na tome – utvrdili su šta najčešće pogađa osobe sa invaliditetom u saobraćaju i šta je najvažnije za njihovu bezbednost. Iz brojnih tribina i razgovora proizašlo je šest konkretnih preporuka, koje su predali Gradskom veću, a sadrže kratkoročna i dugoročna rešenja.

„Napravili smo savezništvo želeći da pokažemo da su mnoge teme, koje su važne za jednu kategoriju, jednako važne i za sve ostale kategorije ili za neke druge kategorije. Konkretno, zauzeti trotoari, visoki ivičnjaci i prevoz u javnom gradskom saobraćaju jednako su izazovni i za osobe sa invaliditetom i za roditelje sa decom u kolicima.“

Vladimir Đorđević, PONS Niš

Pročitajte više o inicijativi

OBLASTI DELOVANJA

Učešće građana u donošenju odluka u odnosu na navedene teme